Veelgestelde vragen

DOMME VRAGEN BESTAAN NIET; HET IS PAS DOM, ALS JE NIETS VRAAGT!

Alles weten over zonne-energie

Om je te helpen bij de oriëntatie om zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand of woonhuis te leggen,
hebben we de veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Ik wil zonnepanelen, en nu?

De aanschaf en installatie van zonnepanelen start bij het beantwoorden van een aantal vragen. Wat is het huidig energieverbruik en hoeveel energie wil je zelf opwekken? Hoe groot is het dak en hoe is de zonligging? De antwoorden bepalen welk systeem geschikt is. Wij komen graag bij je langs om de situatie te beoordelen, advies te geven en een vrijblijvende offerte te maken.

Is dit het goede moment om zonnepanelen aan te schaffen?

Het korte antwoord is: ja.

Het iets langere antwoord: de salderingsregeling geldt nog tot 2025, daarna is er een overgangsperiode tot 2031. Zeker in combinatie met subsidie en/of investeringsaftrek zijn zonnepanelen een goede investering. Bovendien profiteer je nog jarenlang van een lage energierekening. Wij kunnen je vertellen of je wel of geen gebruik kunt maken van subsidie en/of investeringsaftrek. Je boekhouder of accountant zal je de precieze rekensom voor jouw situatie kunnen laten zien.

Heb ik als ondernemer recht op btw-teruggave?

Als ondernemer heb je recht op btw-teruggave. Dit wordt verwerkt in de aangifte omzetbelasting. Heb je er vragen over? We adviseren je graag.

Heb ik als particulier recht op btw-teruggave?

Particulieren hebben recht op btw-teruggave. Hoe dit precies werkt, wordt hier uitgelegd door de Belastingdienst. Heb je er vragen over? We adviseren je graag.

Heb ik als ondernemer recht op belastingvoordelen?

In veel gevallen kun je gebruik maken van subsidie en ook is het soms mogelijk om gebruik te maken van de investeringsaftrek. Als we de situatie ter plekke komen bekijken, weten we al snel waar je wel of geen recht op hebt. Vervolgens is het aan je boekhouder of accountant om je de precieze rekensom voor jouw situatie te laten zien.

Wat is het verschil tussen seriegeschakelde en parallelgeschakelde systemen?

Seriegeschakelde systemen passen we vaak toe op stallen en op daken bij industrieterreinen waar geen schaduwval is. De zonnepanelen worden als het ware in groepen aan elkaar gekoppeld en vervolgens met de omvormer verbonden. Een seriegeschakeld systeem werkt efficiënt en kent weinig energieverlies.

Parallelgeschakelde systemen hebben achter ieder zonnepaneel een kastje (een optimizer) dat ervoor zorgt dat elk paneel zijn stroom kan leveren. Als op een deel van het dak schaduw valt, blijven de panelen die in de zon liggen hun volledige vermogen afgeven.

Wat houdt de Tier 1-lijst in?

De Tier 1-lijst is een lijst met de financieel meest stabiele zonnepanelenleveranciers ter wereld, ook wel de Bloomberg Tier 1-lijst genoemd.

Om aan de eisen van de Tier 1 te voldoen:

  • moet het hele productieproces door het merk beheerd worden;
  • investeert de leverancier in onderzoek en productontwikkeling;
  • is de productie volledig geautomatiseerd;
  • produceert de leverancier al minimaal vijf jaar zonnepanelen.

IndAgri werkt alleen met producenten die voldoen aan de eisen van de Tier 1-lijst, zodat de kwaliteit van het product geborgd is.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op