Veelgestelde vragen

DOMME VRAGEN BESTAAN NIET; HET IS PAS DOM, ALS JE NIETS VRAAGT!

Alles weten over zonne-energie, batterij systemen (accu’s) en laadpalen.

Om je te helpen bij de oriëntatie van zonnepanelen , batterij systemen en laadpalen hebben we de veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Ik wil zonnepanelen, en nu?

De aanschaf en installatie van zonnepanelen start bij het beantwoorden van een aantal vragen. Wat is het huidig energieverbruik en hoeveel energie wil je zelf opwekken? Hoe groot is het dak en hoe is de zonligging? De antwoorden bepalen welk systeem geschikt is. Wij komen graag bij je langs om de situatie te beoordelen, advies te geven en een vrijblijvende offerte te maken.

Is dit het goede moment om zonnepanelen aan te schaffen?

Het korte antwoord is: ja.

Het iets langere antwoord: de salderingsregeling geldt nog tot 2025, daarna is er een overgangsperiode tot 2031. Zeker in combinatie met subsidie en/of investeringsaftrek zijn zonnepanelen een goede investering. Bovendien profiteer je nog jarenlang van een lage energierekening. Wij kunnen je vertellen of je wel of geen gebruik kunt maken van subsidie en/of investeringsaftrek. Je boekhouder of accountant zal je de precieze rekensom voor jouw situatie kunnen laten zien.

Heb ik als ondernemer recht op btw-teruggave?

Als ondernemer heb je recht op btw-teruggave. Dit wordt verwerkt in de aangifte omzetbelasting. Heb je er vragen over? We adviseren je graag.

Heb ik als particulier recht op btw-teruggave?

Particulieren zijn momenteel geen btw verschuldigd. Hoe dit precies werkt, wordt hier uitgelegd door de Belastingdienst. Heb je er vragen over? We adviseren je graag.

Heb ik als ondernemer recht op belastingvoordelen?

In veel gevallen kun je gebruik maken van subsidie en ook is het soms mogelijk om gebruik te maken van de investeringsaftrek. Als we de situatie ter plekke komen bekijken, weten we al snel waar je wel of geen recht op hebt. Vervolgens is het aan je boekhouder of accountant om je de precieze rekensom voor jouw situatie te laten zien.

Wat is het verschil tussen seriegeschakelde en parallelgeschakelde systemen?

Seriegeschakelde systemen passen we vaak toe op stallen en op daken bij industrieterreinen waar geen schaduwval is. De zonnepanelen worden als het ware in groepen aan elkaar gekoppeld en vervolgens met de omvormer verbonden. Een seriegeschakeld systeem werkt efficiënt en kent weinig energieverlies.

Parallelgeschakelde systemen hebben achter ieder zonnepaneel een kastje (een optimizer) dat ervoor zorgt dat elk paneel zijn stroom kan leveren. Als op een deel van het dak schaduw valt, blijven de panelen die in de zon liggen hun volledige vermogen afgeven.

Wat houdt de Tier 1-lijst in?

De Tier 1-lijst is een lijst met de financieel meest stabiele zonnepanelenleveranciers ter wereld, ook wel de Bloomberg Tier 1-lijst genoemd.

Om aan de eisen van de Tier 1 te voldoen:

  • moet het hele productieproces door het merk beheerd worden;
  • investeert de leverancier in onderzoek en productontwikkeling;
  • is de productie volledig geautomatiseerd;
  • produceert de leverancier al minimaal vijf jaar zonnepanelen.

IndAgri werkt alleen met producenten die voldoen aan de eisen van de Tier 1-lijst, zodat de kwaliteit van het product geborgd is.

Wat is een batterij systeem (accu)?

Een batterij systeem slaat energie op die jij opwekt met je zonnepanelen. In plaats van terug te leveren aan het net, sla je je eigen verwerkte energie op die je niet meteen nodig hebt.

Zo ben je minder afhankelijk van het net en heb je onderaan de streep lagere energiekosten.

Hoe werkt een dynamische energie contract met batterij systeem ?

Met een dynamisch tarief wordt precies bijgehouden hoeveel kWh u op welk tijdstip afneemt of teruglevert, en daarop wordt u afgerekend. Iemand met batterijen zou zijn of haar batterijen om 20:00 kunnen vullen met relatief goedkope stroom, en deze 3 uur later aan het net kunnen terugleveren tegen een hoger tarief.

Kan iedereen een laadpaal thuis laten installeren?

In feite is elk huis geschikt voor een laadpaal. Is het een laadpaal voor particulier gebruik, dan heb je geen vergunning nodig.

 

Kun je thuis opladen via zonnepanelen?

De energie van deze panelen kun je namelijk prima gebruiken om de accu van je auto op te laden en kost dus vrijwel niks. Het kan per maand kosten besparen op je elektriciteit als je je auto via zonne-energie kunt opladen.

Is een laadpaal thuis veilig ?

Een laadpaal is volledig veilig. Een paal die helemaal niet gebruikt wordt, vormt geen enkel risico, omdat de stroom volledig is afgesloten. De stroom wordt pas aangesloten als de stekker vergrendeld is. Bij het ontgrendelen wordt eerst de stroom uitgeschakeld en pas daarna kun je de kabel verwijderen.

Wat kost een laadpaal thuis?

Het kostenplaatje voor de laadpaal wordt opgemaakt uit verschillende factoren:

  • Installatie
  • De kosten van de laadpaal
  • Indien nodig het omzetten van 1-fasestroom naar 3-fasenstroom
  • de kosten van de elektriciteit

Voor een vrijblijvende offerte neem dan contact met ons op!

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op